JazzCamp for Piger er et improvisationsstævne for ca. 200 piger i alderen 10-15 år, som siden 2014 er foregået i skolernes vinterferie (uge 7 eller 8) under den landsdækkende festival Vinterjazz. I 2021 foregår campen for første gang i skolernes sommerferie - i uge 26

JazzCamp for Piger er startet af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival med det formål at rette op på kønsbalancen hos fremtidens musikergenerationer. JazzCamp for Piger skal give flere piger mulighed for og lyst til at udforske andre instrumenter, end dem piger oftest beskæftiger sig med. JazzCamp for Piger skal skabe nye musikalske fællesskaber lokalt og bidrage med ny viden og debat på området. Projektet får hvert år en del omtale i danske medier, både TV, radio, dagblade og fagblade.

JazzCamp for Piger er siden 2014 blevet arrangeret af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival i samarbejde med mere end 20 musikskoler fra hele landet. JazzCamp for Piger startede i 2014 på fem musikskoler, og i 2018 deltog ca. 200 deltagere fordelt på 20 skoler. JazzCamp for Piger er i løbet af årene blevet støttet af Nordea-fonden, DJBFA - Kodas kulturelle midler, DAF, DMF, Gangstedfonden, DPA m.fl. Fra 2020 er det udelukkende JazzDanmark, der står for projektet. I 2021 er projektet støttet af Koda Kultur og Gangsted Fonden.

Piger synger og drenge spiller trommer på landets musikskoler

JazzCamp for Piger er et bidrag til at rette op på den skæve kønsbalance i rytmisk musik, og midlet er en indsats, der involverer både piger, undervisere, musikskoler og det musikpolitiske bagland med værdier som improvisation, fællesskab og eksperimenter i højsædet. Idéen til den første udgave af JazzCamp for Piger i 2014 kom blandt andet i kølvandet på '80/20 rapporten' (2012) om kønsbalancen i det rytmiske musikmiljø, der viste en fordeling på 80 % mænd og 20 % kvinder i musikbranchen – fra eleverne på musikskolerne og op til de professionelle musikere og beslutningstagere.

Nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at der fortsat er få piger, der spiller et rytmisk instrument:

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 16.56.23.png